TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

ROZHOVOR: Josef Jonáš, Jiří Kuchař pojali odvážné téma. Další rozhovor!

15. listopadu 2015 v 21:51 | Renata |  Osobnosti
Jiří Kuchař a Josef Jonáš pojali knižně odvážné téma!
Už jsme si tady o této knize několikrát psali, tentokrát nabízím ještě jeden rozhovor s autory. Autoři Jiří Kuchař a MUDr. Josef Jonáš se pustili po stopách tohoto… mýtu?
Není to mýtus!
Rozhovor byl tvořen pro kulturní web Kultura21. Smile

Samotný obsah knihy je šokující pro někoho, kdo si stále ještě myslí, že cukr dodává energii a vyživuje mozek. Ve svém důsledku ale energii ubírá, dokonce vyrábí i podvyživené děti a mozek nám doslova "přebíjí" a zbytečně dráždí nervová zakončení a výsledkem můžou být psychické nerovnováhy včetně depresí, pocitů strachu, agrese a úzkostí.



Není to lichotivé čtení, ale MUDr. Josef Jonáš říká, že není tak problém v rafinovaném cukru, určité množství (cca 10 kg na rok) sneseme celkem bez potíží, problém je spíše neuvěřitelný a zcela zbytečný obsah cukru téměř ve všem, kam se podíváme. Dnešní společnost a systém tak vytváří naprosto bezbolestně a beztrestně na cukru fyzicky i psychicky závislé jedince.

Jiří Kuchař: O cukru je u nás ticho po pěšině…

Kde vůbec vznikl ten první nápad, zpracovat právě téma rafinovaného bílého cukru?

"U mě to bylo v momentě, kdy jsem se podíval na rubriku Složení na obalu čokoládového krému, který tehdy jedl náš skoro tříletý syn jednou denně. Zjistil jsem, že v tom nenápadném balení jsou tři velké kostky cukru. Vůbec jsem netušil, že je ho v potravinách skrytého tolik, začal jsem to sledovat, objevovat náhradní nerafinované cukry a studovat literaturu, hlavně německou a americkou."

Jak dlouho vůbec trvalo zpracovat takto obtížné téma? Od prvního slovíčka na monitoru či listu papíru k finální podobě rukopisu?

"Protože to díky synovi byla velmi srdeční záležitost, šlo to velice rychle. Za půl roku byla kniha hotová. Pracoval jsem na ní skoro pořád. Musím říct, že co jsme mu změnili jídelníček, je mnohem zdravější a čilejší."

Předpokládali jste určitě, že kniha bude mít nějaký ohlas. Pozitivní i negativní. Je na trhu už od srpna, můžete s malým odstupem říci, jestli se Vaše odhady naplnily, je více kladných nebo negativních reakcí?

"Já jsem žádné představy neměl, takže jsem nebyl překvapen ani v jednom směru. Slyšel jsem ale, že náš jistý renomovaný týdeník na radu svých inzerentů odmítl otištění již hotové recenze na téma hořká pravda o sladkém cukru."

V publikaci vycházíte z mnoha vědeckých studií. Určitě jste mnohé z nich před tvorbou knihy neznal a možná pro Vás některé byly taky šokující? Našel jste během práce na této knize něco, co Vás mimořádně zaujalo?

"Stovky věcí, studií, konkrétních případů. Hlavně to, že škodlivost rafinovaného cukru byla a opakovaně je potvrzována vědci na celém světě. Jen u nás je ticho po pěšině, jednou ročně vyjde nějaký senzacechtivý příspěvek a tím to končí. Opravdu existují desítky naprosto jasných důkazů, že průmyslově vyráběný cukr škodí zubům, játrům, kostem, mozku nebo slinivce. Vezměte si například cukrovku: než ji dostanete, nikdo vás před cukrem nevaruje, ale v momentu, kdy vám ji změří, máte s cukrem konec. Není to divné? Jako že tedy předtím nevadil?
Těch škodlivých dopadů jsou stovky. Hlavním důvodem je, že díky průmyslovému zpracování se z něj za konci procesu stane čistá chemikálie, která bohužel není neškodná, jak se dokonce i odborníci domnívají, ale velmi škodlivá například v tom, že si z našeho organismu opět bere zpátky to, oč ji chemikálie během výroby ochudily. Tedy hlavně vitamíny a minerály."
Máte osobní zkušenost s negativním působením rafinovaného cukru na zdraví, jak u sebe nebo u svého okolí?

"Sousedovic kluk má rád sladké a v jedenácti má zkaženou půlku zubů. Rodiče to ale bohužel nedávají do souvislosti."
Změnily se Vaše sladící návyky po odevzdání rukopisu Zdraví v ohrožení - hořká pravda o sladkém cukru?
"U mě zásadně. Mám doma zásobu náhradních cukrů, palmový, kokosový, demeraru, různé sladové cukry, a když potřebuji, sladím i peču jen s nimi. Kávu si už opravdu nesladím."
Ovlivnil jste touto knihou třeba i své nejbližší okolí, rodinu, přátele?
"U někoho to nejde, jak jsem zjistil, protože si na rafinované sladkosti tak navykl, že se jich nehodlá vzdát. Ale řada lidí pochopila - jistě ke svému prospěchu."
Chystáte nějaké další téma ke zpracování? Tohle je jistojistě odvážná a průlomová kniha, navíc naprosto precizně zpracovaná vyčerpávajícím způsobem, stálo by za to vzít si ještě něco?
"Teď jsme dopsali kuchařku o jídlech bez rafinovaného cukru. Vyjde na jaře."
MUDr. Josef Jonáš: Reakce na knihu jsou úžasné!

Byl jste nadšen z představy napsat s Jiřím Kuchařem knihu o rafinovaném bílém cukru?

"Již mnoho let se věnuji otázkám vlivu stravy na lidské zdraví. Postupně odpovědi na tyto otázky zpracovávám do publikací. Navíc spolupráce s Jiřím Kuchařem je skvělá."

S jakými reakcemi se setkáváte u svých pacientů, když jim vysvětlíte, že se jejich zdravotní stav může změnit odstraněním nebo zmírněním konzumace bílého cukru? Přece jen, mýtus, že bílý cukr je energie, je stále vžit.

"Lidé jsou už dnes velmi informovaní. Mnohé věci tuší, jen to potřebují slyšet. Reakce lidí jsou naprosto úžasné."

Překvapilo vás při zpracovávání knihy něco nového, co jste dosud nevěděl a dokonale to zapadlo do vašich vědomostí a přesvědčení?

"Překvapilo mě, kolik se toho o cukru ví, ale mlčí se o tom. Při výchově mladé generace pro řadu lidí znamená bezcukerná dieta něco jako vstup do jiného světa."
V posledních mne napadlo, že cukru se báječně vyhýbají třeba zastánci "raw food", živé stravy nebo "paleo" stravy. Jaký máte názor na to, že se člověk živí jen syrovou stravou nebo syrovou stravou plus maso a vynechává pečivo?

"Člověk je všežravec, kterému již selhaly přirozené instinkty. Vše, co je přirozené, je dobré. Vše nepřirozené, vytržené z přírody, je špatné."

Setkáváte se ve své praxi s lidmi, kteří praktikují tento životní styl nebo jsou tak zdraví, že k Vám ani nedorazí? :-)

"Zdravých lidí je málo. Někteří si myslí, že jsou zdraví a nejsou. Jiní si myslí, že nejsou zdraví a jsou. Nejde jen o léčení, jde o dobrý pocit z toho, že žiji a mohu dělat vše, co chci."
Protože jste původní specializací psychiatr, zajímalo by mne, zda-li považujete třeba psychosomatiku za důležitou součást Vašich diagnóz (jako třeba Váš kolega MUDr. Jan Hnízdil)… je možné třeba říct, že drtivá většina našich nemocí je opravdu psychosomatická?

"Emoce a stres jsou průvodci našeho života. Jsou smyslem života i jeho záhubou. Emoce a stres stojí za každým onemocněním. Někdy blízko, pak tomu rozumíme, jindy tak daleko, že to jen tušíme."

Kdy má člověk největší chuť na cukr? Kdy se mu hroutí ta zdravá regulace těla, ta chvíle, kdy to "něco" přehluší přirozenou mluvu těla a my začneme bažit po vyloženě nezdravém jídle?
"Řídí nás dva principy - princip slasti a princip smrti. Slast si můžeme přivodit cukrem. Zároveň v podvědomí tušíme, že si tím zahráváme i se smrtí. Proto nás tyto "drogy" vzrušují."

Je s podivem, že téma, které je ve světě již známé, je u nás stále v plenkách. A kniha Zdraví v ohrožení rozhodně stojí za přečtení a za zamyšlení. Autoři na ní odvedli opravdu kus mravenčí práce… Pro naše zdraví.
Foto ze křtu: Nakladatelství Eminent, křtila Feng-yün Song a Zdeňka Žádníková, uprostřed MUDr. Josef Jonáš
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.