TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

ROZHOVOR: Radka Zrůstková: Přišli jsme sem vzkvétat!

15. listopadu 2015 v 21:54 | Renata |  Osobnosti
Je to už delší čas, kdy tu byl rozhovor s vitariánkou Jitkou. Jsem ráda, že toto téma mne neopouští a dostala se mi do ruky kniha Radky Zrůstkové: Zdravě a syrově. Nedalo mi to, a po svých několika pokusech o živé stravování, jsem jí pozvala k rozhovoru.
A ptát se budu moc ráda.


Radko, jak jsem již psala v mnoha článcích o této knize, Vás k vitariánství v podstatě dovedla cukrovka. Rozhodně nevypadáte na člověka, který by byl tím prvním z ohrožených. Jako dítě jste moc nejedla, taková malá brethariánka,… proč zrovna tahle nemoc? Nekladla jste si někdy tuto otázku, pátrala jste po důvodech, proč Vaše tělo začalo špatně zpracovávat cukr?




Současná medicína asi nemá odpovědi na tyto otázky, protože já jsem se od lékařů, kterých jsem se zpočátku ptala, nic nedověděla. A tak jsem hledala a ptala se i jinde a nyní se ptám hlavně svého nitra. Ono je vlastně jedno, o jakou jde nemoc, nyní vím, že tělo nám pouze vždy říká, že něco děláme v nesouladu. Učím se stále více být v harmonii se svými buňkami, které jsou tak geniální, že vždy vědí, co mají dělat.
Cítila jste se z hlediska této nemoci nějak výrazně lépe poté, co jste začala jíst zdravě a syrově? Za jak dlouho to bylo?
Během jednoho-dvou dní přišly změny k lepšímu. Bylo to nádherně euforické, protože to skvěle fungovalo. Nyní vím, že to bylo i proto, že jsem z nového způsobu stravování byla nadšená a tím mi moje vnitřní já dávalo najevo, že to je to pravé pro mně.

Roli v této stravě hraje taky nepříliš příjemné období navykání si… tělo protestuje (nebo se detoxikuje?) a mnoho skrytých problémů vychází na povrch, mimo jiné taky akné, lupy a kdovíco ještě, co může ty, což s vitariánstvím začínají, odradit… Jak jste zvládala toto období?

Neměla jsem výrazné projevy detoxikace, navíc jsem byla tak moc šťastná, jak to funguje, že jsem ani neměla problémy s chutěmi. Všechny změny jsem udělala ze dne na den a nedělalo mi to ani nejmenší potíže. Dnes už nejsem tak striktní.
Naopak mi pleť zkrásněla, rozzářila se, vyhladila, zmizela celulitida...Samá pozitiva :)

Vymlouval Vám Vaše rozhodnutí někdo v okolí? Co lékaři?
Jsem velmi tvrdohlavý beran :) Zpočátku to nebylo úplně jednoduché, blízcí lidé mají strach a obavy, proto jsem hledala odpovědi na jejich otázky. Dnes už je mnohem více informací, což je báječné.
Na začátku jsem kontaktovala mudr. Fulovou, která jediná, pokud vím, na Slovensku léčí syrovou stravou, půsty a čerstvými šťávami a má s tím mnohaleté zkušenosti. Ta mi potvrdila, že je to správná cesta.

Co mražená zelenina? Kukuřice, hrášek….apod. Používá se, nebo je to mimo filozofii syrové stravy?
Mražením se potraviny znehodnocují minimálně, takže tento způsob konzervace je celkem v pohodě. Samozřejmě je všechno nejlepší čerstvé.
Také jsem narazila na lahůdkové droždí, Tebi… osobně mi nechutná, ale můžu se čas od času utlouct po klasickém droždí. To, když na to přijde, je živé až dost. Dá se "mlsat" i to?
Tebi přidávám do ořechových pomazánek (sýrů), kterým opravdu dodává "sýrovou" příchuť. I v jiných receptech lahůdkové droždí vylepšuje chutě, ale každému vyhovuje něco jiného...
Já mám klasické droždí spojené s drožďovou pomazánkou, kterou jsme na internátě měli snad dvakrát týdně a opravdu jsem ji hodně neměla ráda, takže to není moje pochutina. :) Ale proč ne?

Setkala jste při svých kurzech s tím, že lidé nevěří tomu, že jídlo není vařené, protože jsou v úžasu z toho, jak skvěle chutná? Jak je raw food úžasně překvapuje svou širokou paletou chutí a vůní?

Ano, setkávám se s tím na kurzech, na ochutnávkách, na veganských večeřích, které pořádáme v Novém Boru a kam přichází stále více lidí a stále více těch, kteří s radostí objevují raw food. Je to nádhera! Nedávno mi jedna známá vyprávěla, že doma nikdo nepoznal, že pudink z avokáda, banánu a raw kakaa není vařený pudink, to jsou příjemné zprávy.

Z jaké úpravy jste byla nadšená Vy sama? Mne nejvíce zaujalo marinování semínek a hub, ale také věcička s názvem spiralizér, která vytvoří množství báječných špaget! Musela to pro Vás být neskutečně objevná cesta…
Marinování je skvělé, byla jsem velmi překvapená, jak jsou syrové houby výtečné. Zpočátku jsem je vždy marinovala, dnes už si žampiony dávám do salátu úplně syrové. Miluji také pickles, toho se občas nemůžu nabažit. Se spiralizérem jsme si doma také hodně vyhráli.
Osobně si užívám spíš jednoduchá jídla, je mi po nich nejlépe, ale občas tvořivost vyhrává, tak si hraju. Zvláště, když mám pro koho.

Vsadím se, že máte už v šupleti několik dalších receptů, které by třeba zase mohly vyjít knižně?

Občas si nějaký recept poznamenám , uvidíme, co přijde :)

Pokud vím, je RAW FOOD i jedna skupina na sociální síti. Dost lidí je fanaticky vitariánských, pohlíží na druhé, které se považují třeba pouze za 80% vitariány skrz prsty. Hřešíte z plné vitariánské stravy? Zhřešíte zmrzlinou ze smetany nebo dobrým italským krémovým rizotem apod…

Raw food mě velmi ovlivnilo a posunulo. Ale nejen ono. Každý máme svou cestu , zažíváme mnoho zkušeností, a záleží jen na nás, jak s tím naložíme. Mně se život obrátil od depresí a únavového syndromu k maximální radosti ze života, každého dne, každé hodiny a každého okamžiku. Živá strava v tom sehrála velkou roli, ale největší roli jsem v tom sehrála já sama, protože jsem nechtěla být obětí. Proto jsem začala vidět, že krásnější den mi může udělat barevný motýl, kterého pozoruji v letu, rozkvetlá růže nebo sedmikráska, smějící se dítě, nádherně zelená tráva, letící pták...Je tolik důvodů, proč být v životě šťastný. A není žádný důvod, řešit věci, které nemohu změnit a pokud si jich nevšímám, tak můj život neovlivňují.

Potkala jsem ve svém životě také mnoho úžasných lidí, kteří mi ukazovali dobré i horší stránky života. Za svého největšího životního inspirátora považuji svého muže. I díky němu jsem se naučila nesoudit. Nedělím lidi do žádných škatulek, protože to vůbec není důležité. Každý z nás sem přišel vzkvétat. Každý jsme tvůrce svého života a vše je jen na nás. To je pro mne nejdůležitější.
Tak s tím nemohu jinak, než z celého srdce souhlasit. Neohlížejme se na druhé, ale žijme tak, jak nám velí naše duše a naše tělo. Pak nemusíme ničeho litovat a nejméně pak zničeného zdraví "kvůli někomu"...
Radko, děkuji za rozhovor, s obrovskou radostí Vám přeji, aby vyšla ještě nějaká další Vaše kniha, a Vaše sny se dál plnily...
Renata
A jako bonus přidávám video ze křtu této knihy, stylové, krásné a lákavé.
A mimochodem na něj uvidíte nejen samotnou autorku v doprovodu Jaroslava Duška, ale také její dcery (které vypadají spíše jako její sestry) a nádhernou nabídku hostiny ve stylu raw food.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.