TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Domácí vánoční pralinky

3. prosince 2015 v 21:37 | Renata |  VÁNOCE a VELIKONOCE


Protože chtě nechtě, příští týden se přiblíží advent... cukroví a sladkosti už o vánocích nechutnají tolik jako před nimi, užijme si sladké těšení výrobou domácích bonboniérových pralinek. Nechala jsem se zlákat nakažlivými recepty mé redaktorské kolegyně, ovšem pracovala jsem trošku provizorně.


Pojďte taky předvánočně mlsat...
I tak to byla dobrota.

Potřebujeme:
- mléčnou čokoládu (trošku kvalitnější...)
- cukr a vodu na výrobu karamelu - nebo cokoliv jiného na náplň (vaječný koňak, koupené salko, máslový krém apod...)
- silikonovou formičku na pralinky nebo plastový podklad po bonboniéře
- štěteček
Trik s teplotou čokolády nelze obejít
Nejvíce náročné na celé výrobě je asi dodržet patřičnou teplotu rozehřívané čokolády a její zchlazování. To svádí k obejití a opravdu se to nevyplatí. Je třeba rozlámanou nebo nastrouhanou čokoládu rozehřát nad párou v hrnci - ovšem teplota nesmí překročit 30 °C. Je-li čokoláda rozehřátá, rychle misku vložíme do větší misky s vodou a ledem. Cílem je zchladit čokoládu na 27 °C. Pak je připravena k prvnímu uměleckému tvoření. Štětcem jí vytřeme formičku, kterou jsme si předtím nechali chvilku zmrazit v mrazáku. Vznikne tak vršek bonbonů...
...vložíme asi na tři minuty do mrazáku. Čokoláda ztvrdne a poté do bonbonků můžeme vložit náplň.
Já zvolila karamel, ale vaječný koňak je slast!
Zavíčkujeme čokoládou a nebojíme se vyšší vrstvy. Uložíme asi na půl hodinky do mrazáku.
To je výhoda hlubokých formiček na pralinky. Moje improvizované řešení bylo mělké a tudíž i bonbony malé. Výhoda silikonu je pak i v jeho měkkosti, takže pralinky jdou lépe vyndávat.
Protože je ale vyndáváme zmrzlé, ztuhlé, šlo to dobře i z této formy. Vylupovaly se jako tabletky z platíček.
Trik s teplotou čokolády neradno obcházet. Na těchto čerstvě vytvořených bonboncích to není vidět, ale po chvíli na nich vystoupily tukové mapy. Důsledek vysoké teploty, ač jsem se snažila, teplotu nelze dobře odhadnout. Pro tento účel se prodávají speciální teploměry na potraviny.
Vychytáte-li pralinky k dokonalosti, můžete pracovat i s hořkou či bílou čokoládou a v náplních je úplně neomezená fantazie. Vznikat tak mohou dokonalé domácí dárky nejen k vánocům...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.