TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Hnědý cukr není? lepší než bílý?

14. ledna 2016 v 0:18 | Renata |  Tělo, zdraví a krása

Nepokrytě přiznám zklamání. Poznání, že hnědý cukr je jen zanedbatelně lepší, než bílý… Zdravotně. Chuťově je opravdu bezkonkurenční a tak u něj zůstanu. I přesto, že nerafinování v něm kromě stopového množství vitamínů zanechává údajně i nežádoucí zbytky ze zpracování.


Můžu si pod tím představit špínu z cukrové řepy, která přece jen před zpracováním není úplně bezchybně omytá, ale třeba i zbytky postřiků a hnojiv. Ty jsou ale v jisté míře v celé bulvě, protože "bio" už dneska není téměř nic z konvenčního zemědělství.
Takže tohle zase tolik vadit nemusí, když na to přijde.

Hnědý cukr má "kulatou chuť"
Hnědý cukr lépe sladí. Jeho karamelová a melasová příchuť způsobuje jemnější slazení. Na krabičce s kostkovým hnědým cukrem to označují za "kulatou, plnou" chuť, což je přesně to, jak cokoliv potom chutná. Jemně. Nápoj oslazený normálním rafinovaným cukrem potom vnímám jako ostřejší, cukr jako štiplavější a nepříjemný, rušící původní chuť potraviny.


Karamel nebo melasa
Trochu průšvih je, že s hnědým cukrem se poněkud kšeftuje. Je děsně fajn džob obarvit karamelem bílý rafinovaný cukr a prodávat ho jako hnědý a nerafinovaný a údajně zdravý. Hnědý cukr je přirozeně lepkavý, protože i melasa je lepkavá. Poznáme to leda velmi vytříbenou chutí, přece jen karamel i melasa voní trošku jinak.
Melasový cukr voní po kávovině.
Karamel prostě po karamelu.


Není rozdíl mezi řepným a třtinovým
Dlouho jsem si též myslela, že je rozdíl mezi třtinovým a řepným cukrem a že ten třtinový je pro tělo méně zatěžující. Nebyl důvod. Mýlila jsem se, protože oba jsou z hlediska sacharózy úplně stejné. Není v nich rozdíl, tedy chemicky ano - jeden izotop uhlíku je tím, co ty dva odlišuje. Pro tělo jsou oba stejné, prostě obyčejná sacharóza.
A navíc - cukr ze třtiny je celosvětově rozšířenější. Ten náš, řepný, by se mohl vyvažovat zlatem. Tvoří jen pětinu celosvětové produkce a ta stále klesá. Řepný cukr je tak stále vzácnější.
Je smutné, že máme v naší republice takové zlato a ničíme si ho.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hypatia Hypatia | 16. ledna 2016 v 21:21 | Reagovat

Ahoj Renatko, náš cukr si neničíme. Ničí nám ho EU, která nám zakázala vyvážet množství, které jsme dříve vyváželi běžně. Prý bysme tím diskriminovali zahraniční výrobce. To si dobře pamatuju. Stejná kauza byla i s mlékem.

Jinak ano, musí se dát pozor, není hnědý cukr jako hnědý cukr. Opravdu hnědý cukr  po melase i voní a je opravdu lepkavý.

Já byla zklamaná z Fruktopuru. Já sladím málokdy, ale když už, tak fruktopurem, protože obyč cukr ničí chut čaje/melty...  A pak jsem na Tvých stránkách narazila na to, že je to úplně jedno, že vůbec  není lépe stravitelný, ale že zatěžuje organismus úplně stejně jako obyč. bílý cukr.   (kdysi jsi taky měla recenzi na tu knihu o cukru)  :-)

2 umodrekocky umodrekocky | 17. ledna 2016 v 11:49 | Reagovat

Měla, měla... ano, v tom cukru jakoby není žádný rozdíl. Ale přesto používám už roky jen tenhle, protože prostě voní. Rafinovanej poznám, protože na jazyku štípe. A hlavně musí opravdu medově vonět už z pytlíku a trošku se lepit.

Fruktopur jsem měla taky, nic moc. Navíc mi přišlo, že v těstě způsoboval to, že se těsto roztékalo.

3 Hypatia Hypatia | 17. ledna 2016 v 14:16 | Reagovat

Aha, já ho na pečení ještě nepoužila. To se přiznám, že když už peču, nechci se zdržovat experimentováním.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.