TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

SOUTĚŽ: O Domácí chleby a pečivo

19. ledna 2016 v 0:49 | Renata a Euromedia |  Juchú, nové soutěže!
Takže milé dámy... Nebudeme to protahovat. Ve hře jsou 3 kousky kuchařky.


Ve čtvrtek se pochlubím svým výtvorem (ehm ehm...), ale dnes máte možnost soutěžit Vy.

Pište do komentářů své tajné triky a tipy na pečení.
Chlebů, rohlíků, vánoček a mazanců, ale i štol a různých sladkých nebo olivových chlebíčků.

Tři z Vás pak dostanou poštou tuto knihu.
Napište prosím do kolonky komentáře "email" svůj email, ať vás pak mám kam kontaktovat.

Těším se, protože jedním z nej pekařských zážitků pro mne byly opravdu luxusní máslové rohlíčky a pak bagetky s nakrájenými zelenými olivami.
Tak si pojďme dělat chutě.
A já děkuji nakladatelství Euromedia za ceny, které věnovali do soutěže...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 maje maje | E-mail | 19. ledna 2016 v 6:03 | Reagovat

ahoj Renčo. tak třeba vánočku dělám tak, že spletu 4 nohavice, dám na plech, pomažu vajíčkem a doprostřed udělám rýhu, do které potom posadím kus ze 3 nohavic (opět pomazat vajíčkem). a ten vrchní (ze 2) udělám delší a zastrčím ho pod vánočku. takhle se vánočka nikdy nerozjede. dám jí do trouby, zapnu na minutku a nechám jí v troubě nakynout. po půl hodině troubu normálně zapnu. díky tomu je vánočka lehoučká jako pírko a nadýchaná. co se týká štoly, tu dělám z omládku. je to sice o hodinu náročnější na čas, ale výsledek je opět lehoučká a sametová štola. a třeba kynuté buchty dělám zásadně jen ze sádla (sádlem i upečené potírám). sádlo musí být domácí, voňavé. a když dáš do těsta jen vodu a ne mléko, budou buchty jako sen, jako od babičky (ale bacha, rychleji okorají, druhý den už nejsou takové). těch triků je hrozně moc, co každá známe. já hlavně od mé úžasné babičky ;-)

2 ivanak ivanak | E-mail | 19. ledna 2016 v 10:27 | Reagovat

Milá Reni, žádné asi super vychytávky nemám, těsto mám rodinné tradiční, jen si jej vylepšuji sem tam jinými druhy mouky, teď máme oblíbené půl na půl pšenično-žitné, dělám tak i koláče, a jsou super, nejraději mají děti jablíčkové z domácích zdrojů jablek, občas tam zkusím dát i jinou mouku (ráda improvizuji, nerada dělám věci dokola), co zrovna mám, a chleba máme rádi ten skoro mazlavý, slaný a s trochou kmínu. Chystám se, že housky ovoním nějakým kořením, tedy bylinkami, dám pak vědět. A housky s oblibou plete naše Kristýnka, tak to mám i tak trochu bez práce, sypeme je chia semínky a sezamem. Vánočku dělá stejně, jen ji nechám kynout venku a aby se mi nerozjela propichuji ji sprostě špejlemi.

3 Edita-Saara Paczeltová Edita-Saara Paczeltová | E-mail | 21. ledna 2016 v 13:45 | Reagovat

Svoje tajné tipy a triky prozrazovat nebudu,,,,,,,ale jeden ano a to ten největší.......PEČTE S LÁSKOU!!! Když pečete v dobré láskyplné energii na chuti je to hned poznat!

4 Klára Klára | E-mail | 22. ledna 2016 v 8:23 | Reagovat

Krásný pátečný den. Já mám vychytávku takovou hlavně u kynutého těsta . Nespěchat. Vše v klidu a hlavně z láskou. Když dělám vánočku, tak těsto nechám spadnout cca 4x. Déle to trvá ,ale je maximálně luxusní . Jemná , nadýchaná. Do vánočky vždy používám máslo,ale do mazance Heru. Protože mazanec je menší a brzo by ztvrdnul. A pak mám ještě jednu vychytávku a to jen když topíme v krbu. Těsto dávám před krb. Jak to kyne tak mi přijde jako kdyby si povídali :-). A krásně se s tím provoní domeček. Tak Všem s Láskou a krásné dny.

5 Zdeňka Zdeňka | E-mail | 25. ledna 2016 v 17:10 | Reagovat

Tak třeba do mazance přidávám tvaroh, není po upečení tak suchý a rozinky, které do něj také dávám, nechávám namáčet v rumu.

6 Baraba Baraba | E-mail | 25. ledna 2016 v 20:46 | Reagovat

Když peču chleba, tak dám hodně na výběr surovin. Kvalitní hladkou mouku, která by se měla prosít. Těsto pak lépe kyne, to už říkala naše babička.
Hlavně nespěchat, to je dobrý předpokladem pro přípravu těsta.
Jednu dobu jsem pekla i bezlepkový chleba, kvůli zdraví, ale klasický chleba je nenahraditelný :-) Miluji hlavně křupavou kůrku.

7 Lenka Lenka | E-mail | 25. ledna 2016 v 21:00 | Reagovat

Na klasický mazanec na Velikonoce, děláme tzv. na omládek. V misce smíchám polohrubou a hladkou mouku, v ní důlek, do něj 2/3 mléka a droždí.
Ze stran pak po troškách vmícháváme mouku, až bude těsto husté jako na lívance. Posypat jemnou vrstvou hladké mouky a nechat v teplém místě asi 30 minut vzejíti. Přidat cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce, pak vypracovat těsto. Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.

8 Zuzana Zuzana | E-mail | 26. ledna 2016 v 9:08 | Reagovat

Kynuté těsto se mi konečně poprvé povedlo, když jsem ho dala přes noc kynout pomalu do lednice. Upečená vánočka byla bez chyby a tak mě povzbudila, že jsem další weekend zkusila péct houstičky (stejný postup kynutí) a také se povedly. Těším se na další pečení z kynutého těsta a už z něj nemám obavy.

9 Petra Petra | E-mail | 26. ledna 2016 v 10:23 | Reagovat

Mé tipy na pečení domácího chleba jsou jednoduché - peču zásadně z mouky označené jako "chlebová", mouku prosívám, aby byl chlebík krásně nadýchaný, přidávám sušené pekařské droždí, hnětu co nejpomaleji, peču v klasické pekárně a zatím se mi vždy povedl...

10 Marcela Marcela | E-mail | 26. ledna 2016 v 11:00 | Reagovat

Před pečením domácího chleba ho vždy potřu vejcem. Má pak krásnou kůrku.

11 Iveta73 Iveta73 | E-mail | 27. ledna 2016 v 17:08 | Reagovat

Pečení chleba je tak trochu obřad, den předem si připravím kvásek z žitné mouky, na těsto používám kombinaci žitné, žitné celozrnné a pšeničné mouky. Všechny přísady musí mít pokojovou teplotu, těsto řádně prohnětu a nechám vykynout, nejprve v míse a nakonec v ošatce. Před i po upečení potřu slanou vodou. Chléb vkládám do trouby rozpálené na max.teplotu na 15 min., poté snížím na 180 st.a dopeču. Do trouby dávám při pečení hrnek s vodou. Po upečení nechám chléb vychladnout na mřížce.

12 Ludmila Smržová Ludmila Smržová | E-mail | 31. ledna 2016 v 21:17 | Reagovat

Chleba jsem ještě nikdy nepekla, ale včera jsem si koupila mouku na chleba, tak vyzkouším.

13 Bianca Bianca | E-mail | 1. února 2016 v 21:30 | Reagovat

Ahoj, nepeču chléb ani jiné pečivo, protože sem lenivá a možno taký proto, že by se mi to nepovedlo. Každopádně zkusit bych to chtěla někdy, hlavně kvůli tomu, že mě zajíma poslední dobou zdravá výživa a v obchodě kolikrát nevím co vtom pečivu je (obarvené atd.)

14 Ludmila Smržová Ludmila Smržová | E-mail | 3. února 2016 v 22:58 | Reagovat

Chleba jsem ještě nepekla a chtěla bych to zkusit

15 Lucka Lucka | E-mail | 5. února 2016 v 9:44 | Reagovat

Vždy dbám na kvalitu, pak je pečivo, ať už Vánočka, rohlíčky, nebo chleba, opravdu chutný a ještě čerstvý je to naprostá pecka. Takže za mě - kvalitní suroviny!

16 Ivana Hovořáková Ivana Hovořáková | E-mail | 5. února 2016 v 17:25 | Reagovat

Můj tip pro pekaře a pekařky je přidávat do těsta rozemleté směsi semínek, např. lněných, slunečnicových, lze přidat brusinky apod. Komu by se nechtělo semínka mlít doma, může si je namleté už koupit :) Nejen že je chleba zajímavější, ale také tak přijímáte omega 3 masné kyseliny :)

17 Anna Zimmermannová Anna Zimmermannová | E-mail | 8. února 2016 v 13:00 | Reagovat

Můj tajný typ na dobré těsto obecně je dát místo slepičích vajíček vajíčka krůtí. Mají hustější bílek a pěkně těsto drží. My máme své vlastní, takže nemusím těžce shánět.

18 Iveta Iveta | E-mail | 10. února 2016 v 6:17 | Reagovat

Tak já znám jeden trik od cukrářky teprve dva dny, takže jsem nestihla zatím vyzkoušet, ale rozhodně ho zkusím. Do nějaké vyšší dozy se nasype cukr krupice, zapíchnou se do toho tak 3 vanilkové lusky a doza uzavře. Asi po týdnu je prý úžasně vonící vanilkový cukr. Jinak do těsta na vánočku dávám 20 dkg vařených brambor, je pak krásně vláčná.

19 Kateřina Kateřina | 11. února 2016 v 5:33 | Reagovat

Péci s láááskou, nejdůležitější přísada!

20 Anna Anna | E-mail | 15. února 2016 v 19:42 | Reagovat

[2]:Tento výborný chleba dělám několik let: 1 hrnek žitné chlebové, 1 hrnek hladké, 2 hrnky polohrubé, 2 hrnky vody, 1 sušené droždí, sůl, kmín. Nechám kynout 12 hodin, prohnětu a po další půlhodině dám do rozpáleného pekáče s poklicí na 40 minut do trouby 230°C, pak bez poklice dalších 30 minut.

21 Lenka Lenka | E-mail | 26. února 2016 v 8:31 | Reagovat

Speciální vychytávku nemám, ale zdá se mě, že když v receptu na rohlíky, chleba a podobné slané pečivo, dám místo oleje stejné množství sádla, je to pečivo chuťově lepší :-)

22 Renata Renata | 28. února 2016 v 7:37 | Reagovat

Soutěž dnes ukončena!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.