TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Parádní steak: Solit až poté a využít bylinky!

14. července 2016 v 9:05 | Renata |  Slané dobroty a úchvatnosti na stůl

Jak připravit parádní steak?
Jedno z pravidel je, že solit až poté, co bude hotov. Samotné maso je totiž kvalitní, vyzrálé a má intenzivní chuť. Když ho jednou ochutnáte jen tak, bez soli, třeba obalený v řeřiše, tak zjistíte, že dobré osolení v podstatě udělá ze steakových plátků tak trošku slané chipsy.

V první řadě si pro první zkušenosti se steakem vyberte opravdu steakové maso. Mělo by na něm být napsané, že je vyzrálé. To zajistí měkkost.


Měkoučké k pomazlení.
Potom ho namasírujte olejem. Pánvičku, kterou mezitím rozpálíme už neolejujeme.

Oficiální tabulky tvrdí, že:
krvavý - 2 minuty z každé strany
medium - 3- 4 minuty z každé strany
propečený - 5 minut z každé strany

Osobně na tyhle časy nedám. Každý steak je totiž jinak silný a navíc je ještě dopékám přesně 10 minut v troubě. Ve chvíli, kdy už rozpalujete pánvičku si tedy zapněte i troubu. Často takhle využívám čas, kdy peču něco jiného a naplánuju si ke konci pečení i steak.

Steak položený na horkou pánev necháme určitě tak 2 - 3 minutky a ve chvíli, kdy mi připadá z poloviny propečený, že hnědavá propečená barva prostupuje zhruba do poloviny steaku, otočím.
A stejnou dobu i z druhé strany.
Potom ho horký rychle zabalíme do alobalu a dáme na 10 minut do horké trouby dojít. Pak opepříme (případně tedy osolíme) a je připraveno ke krájení.


Potom nakrájíme na tenké plátky a obalíme v řeřiše.


Moc toho většinou nezbyde....


Tak dobrou chuť...
P.S: Slibuju, že příště potěším zase vegetariány :-)

Případně, jaké bylinky by na něm ještě byly dobré, takhle začerstva, parádně obalené? Poraďte.
Napadla mě svěží pažitka nebo kopr!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bosorka Bosorka | 14. července 2016 v 11:16 | Reagovat

Za mě citrónový tymián. Vida, řeřichu jsem takto ještě nezkoušela...

2 Iveta Iveta | E-mail | 14. července 2016 v 12:14 | Reagovat

Možná i pidi midi natrhané lístečky bazalky...nevím...hodí se?!
Já jsem pro KOPR - ten miluju !!! A jak.

Renčo a jaká je "top" příloha k tomuto parádnímu steaku ???

No, vypadá to úchvatně, normálně bych se zakousla do počítače, jak slintám...hmmm, ze mě asi vegouš nikdá nebude, co naplat...:-)))

3 Ivuše Ivuše | 14. července 2016 v 12:24 | Reagovat

Tak a nevidím na monitor mám ho celý oslintaný to mě Renatko nedělej,božínku jak já by ho házela do krčku.Paráda!!!Dnes mě došla velmi poctivě zabalená Potrava pro duši,moc děkuji a těším se na počtení.Dám vědět jak jsem se v ní našla a na co mě upozornila.

4 umodrekocky umodrekocky | Web | 14. července 2016 v 14:38 | Reagovat

TOP  příloha - nový brambůrky...
skvěle chutná překvapivě i topinka...
nebo zeleninový salát, jakýkoliv.

5 Hradečnice Hradečnice | 15. července 2016 v 8:01 | Reagovat

Milé kočky, nejsem steaková, jen vám předám informaci, kterou jsem slyšela v Sama doma od jednoho kuchaře (možná to víte) a to, že by se maso na steak mělo nechat několik hodin ležet při pokojové teplotě, protože je pak šťavnatější a chuťově daleko lepší. A taky říkal nesolit a hlavně nenakládat do čehokoliv, to že je nějaká česká grilovací specialita. A jednou doporučoval hovězí pupík, že z to udajně dělají steaky ve Francii. Steak jsem z pupíku nedělala, ale jinak ho uvařím a sníme ho třeba samotný, jak je dobrý. Tak doporučuju a přeju dobrou chuť!!! A Renče moc děkuju za knížku a už se taky těším, co zjistím.

6 umodrekocky umodrekocky | Web | 15. července 2016 v 9:16 | Reagovat

:-)

[5]: ano, ta pokojová teplota je taky důležitá, rovnoměrněji se pak propeče.

7 Staša Staša | Web | 9. srpna 2016 v 8:37 | Reagovat

Lahůdka naprostá. A k tomu nově vykopaný brambůrky a ... kručí mi v bříšku :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.