TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Vanilkový dort Elsa

23. srpna 2016 v 7:03 | Petra K. |  Sladké mlsání
Mňam mňam, dnes tu máme příspěvek od Petry. A inspiraci pro maminky, které nutně potřebují udělat dortík pro dcerku. Třeba... Takže si pište!

Vanilkový máslový krém
250 g másla
1 pudinkový prášek vanilkový
1 vanilinový cukr nebo vanilkový lusk
200 ml mléka
150 g moučkového cukru

Mléko s pudinkovým práškem a vanilinovým cukrem uvaříme na hustou kaši a necháme za občasného zamíchání zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo změklé na pokojovou teplotu utřeme s moučkovým cukrem a zašleháme do vychladlého pudinku. Dáme vychladit. Rozdělíme: dvě třetiny na náplň do dortu, jedna třetina na dozdobení zvrchu.

Čokoládový krém
100 ml smetany ke šlehání
100 g čokolády na vaření
90 g moučkového cukru
125 g másla
Smetanu ke šlehání uvaříme s čokoládou na vaření a moučkovým cukrem. Necháme zchladnout, vmícháme nakrájené studené máslo a důkladně vyšleháme.

Korpus
4 žloutky
180 g moučkového cukru
4 lžíce horké vody
4 bílky
4 lžíce studené vody
180 g polohrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
2 lžíce kakaa (chceme-li jen světlejší korpus, 2 lžíce Granka)
Žloutky ušleháme s horkou vodou, přidáme moučkový cukr a vyšleháme na hustou pěnu. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků se studenou vodou, smícháme se žloutkovou pěnou a zlehka přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, po několika minutách zmírníme asi na 150. Pečeme 30 - 40 minut - nutno hlídat, každá trouba peče jinak.
Vychladlý korpus překrojíme na tři pláty, které potřeme náplní - spodní kolo čokoládovou, horní vanilkovou - pouze dvě třetiny. Můžeme taky zdobítkem udělat mřížku střídavě ze světlých a tmavých proužků.
Vršek dortu pomažeme buď velice tenkou vrstvou světlého krému, nebo cukrářským gelem-lepidlem. V žádném případě nepoužíváme k lepení tmavý krém nebo marmeládu.


Zdobení
jedlý papír
cukrářský gel
Na (nejlépe gelem, případně světlým krémem) pomazaný vršek dortu položíme jedlý papír. Opatrně přitiskneme a vršek - používáme-li gel - také potřeme tenkou vrstvou gelu, která zvýrazní barvy a zlepší vláčnost papíru. Vnější okraj dortu dozdobíme světlým krémem a Else zdobítkem vytvoříme cop.
Aby jedlý papír změkl, uložíme dort na tři hodiny před konzumací do chladničky.

Jedlý papír "Frozen" a cukrářské lepidlo "Modecor Gel": www.cukrarske-pomucky.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 pihovatá vopice pihovatá vopice | Web | 23. srpna 2016 v 7:35 | Reagovat

Vypadá úžasně, ale takový dort bych nikdy nedokázala udělat.

2 Jenka Jenka | 8. července 2017 v 12:07 | Reagovat

Patchwork se bude skvěle vyjímat na dortíku..

http://www.eshop-lilie.cz/kategorie/patchwork-na-dorty/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.