TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Březen 2017

Claudia Lazar, Monika Cordes: 36x vegetariánské recepty

31. března 2017 v 0:53 | Renata a nakladatelství Synergie |  Kuchařky
Masožravcům bych řekla - však se tím jen inspirujte, spousta těch jídel se dá servírovat jako úchvatná luxusní příloha k pořádnému steaku. Vegatariánům bych řekla - ach, tohle si zamilujete. Je neuvěřitelné, kolik receptů z té relativně malé nabídky, 36 kartiček, se tady dá vyndat téměř okamžitě, nebo pocítíte obrovskou touhu je prostě vyzkoušet.
Kdybych ale přece jenom měla, snad s pistolí u hlavy, říct jen jeden, který vyhrál - tak by to asi byly olivové křupky.


O vlastní tvoření těchto křupek se rozhodně podělím! A pak si o tenhle soubor kartiček zasoutěžíme!

Roztomilý dárek! Určitě!
Rozhodně souhlasím s anotací, která tyto kartičky doporučuje jako roztomilý dárek! Tím opravdu neprohloupíte, je to malé, nenáročné a obdarovanému způsobí hodně bezesných nocí, neboť bude neustále přemýšlet, co z kartiček uvaří. Mě takhle nedal spát slaný koláč z růžičkové kapusty, protože by mě snad nikdy nenapadlo dělat růžičkovou kapustu jako slaný koláč. Těsto se dá použít listové, ale nějaké takové lépe vhodné na quiche bych spatřovala ještě jako luxusnější. Ale pro první pokus, budiž listové. Směs růžičkové křupavé a uvnitř měkoučké růžičkové kapusty, brusinek, vlašských ořechů, zalitá zakysanou smetanou a ovoněná muškátem a gorgonzolou - tomu se nedá odolat. Sladkost kapustiček je tak často podceňovaná!

A věřím, že každý si v těchto receptech najde nějakou svoji 13. komnatu, kterou se rozhodne pokořit.

Anotace:
Udělejte něco pro své zdraví! 36 vegetariánských receptů promění bezmasé vaření v opravdový kulinářský zážitek. Pro každé roční období zde najdete předkrmy, polévky, saláty, hlavní jídla i skvělé dezerty a chutné svačinky a nechybí ani užitečné tipy a zajímavosti o použitých ingrediencích. Ať už potřebujete trochu inspirace do vlastní kuchyně nebo roztomilý dárek, pak jsou tyto karty to pravé! Díky praktické velikosti můžete mít své oblíbené recepty vždycky po ruce.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

STEAMPUNK TAROT: Březnovým pohledem další část roku 2017

30. března 2017 v 0:05 | Renata |  Výklady pro vás a výkladové dny
Hned na úvod můžu říct dobrou zprávu - čím více bude sluníčka, tím méně bude obtížných situací. Tak nějak celkově. Zásadní obrat se už začíná projevovat s koncem jara a odhadem tak od května se o znatelný díl uleví. Ovšem, chce to kus práce.
Ptala jsem se po příčinách toho pokračování "roku Věže", za který byl považován rok minulý. Je to dvojice karet nahoře, 2 holí a 2 pohárů.


Třídění. Zastavení. Lépe vidět, co je kolem nás pravé a co ne. Pokud se s vámi tedy otřásá zem, tak pravý kořen toho všeho najdete v tom, že buď příliš spěcháte kupředu podobně jako když si fofrem vezmete v obchodě kečup bez toho, aniž byste si ho prostudovali a doma pak zjistíte, že je pálivý, což jste fakt nechtěli.

Tyhle dvě výrazně srdcové karty jsou prostě o tom, že nás nepustí dál, dokud nesplyneme s tím, proč jsme sem přišli. Jste prostě po škole a nepůjdete domů, dokud neuděláte to, co máte!
Vše špatné, co se nyní děje, má člověka do maximální možné míry pro tuto chvíli, dostrkat tam, kde by mu mělo být lépe.

Ale vraťme se k tomu příkladu s kečupem. Tak na tenhle typ spěchu a shonu a nežití v přítomnosti pozor, ten se nemusí vyplatit. Žádá se více přemýšlet. I když si už jste skoro jisti a víte - tak ještě stále nic nedělat a nechat všechno projít ještě nějakou řádkou týdnů ke zralosti. Možná tam totiž je ještě něco, co nakonec v dalších týdnech či měsících zapadne do skládanky a bude hotovo. A ten pocit je zcela jiný než teď, kdy se třeba něčeho chcete jen rychle zbavit, protože - můžete mít celou řadu dobrých důvodů! Ale… přece jen. Všechny ty zemětřasy a pády se pojí do Síly - zrádná karta, protože nám na jednu stranu dává obrovskou sílu a souznění se životem a všemi jeho stránkami, ale kdo tuhle část v sobě udržet neumí - ten padá do vnitřních běsů, stínů, do nízkých pudů, strachu a paralýze. Čím horší, tím lepší. Čím pohodlnější (a zrádnější), tím lepší. Možná zjistíte, že to, co vás teď nejvíce štve, je něco, co působí právě ten pocit prohnilé pohodlnosti, která je tak fajn, ale… Nebo zvyk, zlozvyk. To samé se může projevovat od lidí z okolí.
To, co zažíváte třeba vůbec nemusí mít nic společného s vámi, ale s jejich vlastním řešením, kterého jste svědkem. A vy pak máte jen možnost jako pozorovatel posoudit, nejsou-li ve vás ještě nějaké stopy podobného chování a nějaké staré dluhy, které byste sami sobě měli splatit.

Přehoupneme-li se do LÉTA….
Je tu znatelná úleva s kartami Rytíře mincí , 4 holí a Hvězdou. Celkem příjemné léto, které ale vyžaduje KLID. Ani tady nebude vítán spěch, pěstování pocitů zmaru planých nadějí. A pokud si dobře vzpomínám, velmi často mi toto vycházelo v adventních výkladech směrem k létu, směrem k polovině roku. Jako zásadní zlom, kde je odpočinek v hlavní roli. Nebo jakákoliv hmotná činnost, která vede k pocitu pohodlí, duševní pohody a radosti. Oslavy života. Odpočinek může mít klidně podobu horlivé práci na svém snu, na své zahradě, na čemkoliv, co vás naplňuje radostí. Stejně tak se můžete vydat kamkoliv do světa jen tak existovat a nedělat rukama vůbec nic. Jde o to naplnit svou duši tím, co v ní vyvolává pocit BEZPEČÍ. Z něj pak budou přicházet vlny nové energie a srpen a září už bude ve znamení zcela nových cest. Tak jiných, že v tuhle dobu si to ani představit neumíte…

Je to obrovská změna a jestli si jsem u tohoto výkladu něčím naprosto jistá, tak tím, že druhá polovina roku a….

PODZIM A ZIMA…
…budou zcela jiné. Cizí, neznámé. Až se v tu dobu ohlédnete do jara roku 2017, neřknu-li do lednové zimy, budete ji vidět jako něco nesmírně vzdáleného. Jak časově, tak především energeticky, atmosférou. Září a říjen je pak měsícem skvělých nabídek, radosti... může to zasahovat už do srpna nebo letních měsíců, a je to velmi spojeno s tím, co potřebujete, co chcete, o čem jste snili. Jako když začnou létat včelky z úlu. Stačí jen postavit za okno svou rozkvetlou květinu a vyhlížet první včelku. A pro jistotu na ni zamávejte, ať vás nepřehlédne!
Podobu to může mít i velmi malých událostí, které se budou zdát nevýznamné. Eso mincí je o příležitosti, která je před vámi, ale kterou musíte nejprve zvážit. Protože dál už máme jenom Slunce, je pravděpodobné, že větší část životních příležitostí bude využita než nevyužita. Otevře se svět.

Skoro mám pocit, že ten těžký minulý rok a jeho dobíhání v roce tomto je jen proto, abychom lépe viděli to, co přijde. A lépe to ocenili.

A proto… pamatujte, že karty jsou jen obecné a pro každého platí jeho osobní příběh především. A tento vývoj není zdaleka o štěstím spadlém do klína bez zásluh. Čím tvrději budete pracovat nyní, tím dříve nebo lépe se potkáte s úlevou budoucnosti.


Ona ta 9 mincí, kterou jsem si k tomu vytáhla je opravdu o tom, že kdo pracuje - ten má. Kdo nepracuje, ten nemá. Pro tuhle možnost mi tu vyšla série karet - Rytíř mečů, 9 mečů a 3 kalichů. Opět zbrklost, se kterou se osoba na kartě potácí bezesnými nocemi a neuvěřitelným strachem - ale i tady ta 3 pohárů na konci je o závěrečném pochopení a v tomto případě asi i o vstupu nějaké třetí osoby nebo vícero osob do života, které s rozmotáním přijdou pomoci.

Ale jsem si jista s tímto rozložením, které je tak neuvěřitelně energeticky odlišné na jaro a zbytek roku, že se nějakým způsobem dotkne úplně každého - snad i těch největších smolařů.

Takže - hodně štěstí.

Karmínová Carmen: Kočka s povahou Lva

29. března 2017 v 0:01 | Renata

Tak to je ona!
Hlavní role...
Ta, která naprosto obrátila vzhůru nohama kočičí společenství.

Bude tu hodně řečí o syčení a kočičích výhrůžkách, to je prostě normální způsob, jak si kočky mezi sebou vyřizují účty. Docela jsem se toho obávala, protože když přišla Yasmína, tak to u nás vypadalo pár týdnů až měsíců jako v teráriu, pořád nějaké syčení a prskání a chrčení jako v nejhorším hororu. To bylo trošku psycho...

Ale touha Yasmínce pořídit kamarádku byla větší. Především už po téměř třech letech soužití začalo být nad slunce jasné, že Čárlí a Yasmína nikdy nebudou důvěrné kamarádky a Yasmínka bytostně po nějaké kočičí společnosti toužila. Něco na ní prostě strádalo, něco, co nedokáže nahradit člověk.

Umí to jenom kočka.
Carmína to všechno převrátila vzhůru nohama.


Tady fotka památeční, jedna z prvních, aneb - první jídlo v novém domově. Stůl byl bohatě prostřen. Kotěcí granule, masová kapsička pro kočky, v popředí Pribináček, v pozadí tatra kondenzované mléko ohřáté na kotěcí teplotu, voda... no prostě oko přecházelo!

Umí si zjednat pořádek
Je s podivem, jak tahle malá kočička, kterou navíc její lidská maminka prezentovala jako plachou šmudlinku, zjednala u nás doma pořádek. Okamžitě! Už třetí den chodila sežrat misku Čárlí a pár dní nato si klidně vedle ní drze lehla.


Dnes, o skoro tři měsíce později jsem ji nachytala, jak si skočila na gauč, rázným zasyčením oznámila Čárlí, že tam teď bude ležet ona, Čárlí respektovala a odešla.

Zlomový okamžik, který by bylo dobré si na celý život zapamatovat!
První dny a týdny s Carmínou byly velmi poučné, v podstatě jsem nevycházela z údivu. Malá kočička ukazovala, že jedno jediné se v životě opravdu vyplatí NENECHAT SI NIC LÍBIT.

Nikdy se totiž nenechala zastrašit syčením a vyhrožováním ostatních koček. Vždycky vypadala, jako kdyby zrovna v tu chvíli kolem sebe postavila nějakou zeď, tvářila se sice ostražitě, ale zároveň nezúčastněně. Pokud potřebovala, tak zasyčení oplatila stejnou mincí, ale nikdy se ze svého místa nehnula ani o píď. Nikdy neutekla.

Zlomový okamžik nastal ve chvíli, kdy se šla při jednom z prvních jídel najít k miskám ostatních koček. Neuniklo to tehdá pozornosti kápo Čárlí, která ji rychlým krokem přišla vyjasnit, ČÍ je to miska. Ale už při prvním vyhrožování, syčení a cenění zubů se Carmína nenechala vyvést z míry. Dodnes tu scénu vidím:
V klidu dožvýkala, co zrovna měla v puse.
Zasyčela patrně s tím, že "tady jsem teď já".
A znovu ponořila hlavu do misky.

A v životě to platí stejně jako to platilo tenkrát u kočičích misek.

FOTO: Dneska takhle soudržně baští se svou "adoptivní maminkou, Yasmínkou"...

Čárlí to tenkrát tak vyvedlo z rovnováhy, že utekla. Nevím, co si tehdá kočky řekly ve své řeči a jak si vyjasnily hranice, ale tím byla tenkrát dokončena hierarchie.
A postupně se začaly sbližovat s Yasmínou.
Carmína pro ni byla od začátku zajímavá, ale ostýchala se a bála k ní přiblížit...
Čas ale všechno uhladil a dneska jsou ty dvě jako dcera s matkou.

A především, nevím, co se stalo a jak, ale Carmína přinesla pohodu mezi kočky. Yasmína je spokojenější, od té doby mazlivější a klidnější, sebevědomější. Čárlí má víc klidu, protože se stala jen pozorovatelkou kočičího dění kolem sebe a může se tak plně věnovat lidem a sama sobě.
Tím, že 12 let vyrůstala sama, tak přilnula více k lidem než ke kočkám a my to respektujeme.

Chtěla jsem klid a úlevu pro Yasmínu, což se splnilo.

A musím poděkovat chovatelce Carmíny za to, že si ji nechala několik týdnů "nad" plán a že ji domazlila jako poslední kočičku z vrhu. Na jejím sebevědomí, chování a povaze je to hodně znát.

A možná hraje nemalou roli to, že Carmína je astrologicky LEV.
Čárlí též... Od první chvíle bylo jasné, že se střetly dvě rovnocenné osobnosti.

Antonín Hrbek: Astrologický kalendář do roku 2020

28. března 2017 v 0:53 | Renata |  Knihy pro dospělé
Především ve stručnosti tkví síla tohoto kalendáře.
I když to může být bráno i jako nedostatek, protože osobně bych v něm uvítala více rozepsaného.
Ale zase chápu, že informací je tu nahuštěno doslova miliony a kniha není nafukovací. Přesto by něco milé omáčky k tomu stréhému psaní nezaškodilo.


Strohost a jasnost - praktická astrologie
S knihou A. Hrbka už mám několikaletou zkušenost, tento kalendář vydal i pro předchozí období několika let, takže mohu i zpětně porovnat. Na to, že jsou vlivy obecné, které působí na každé znamení bez ohledu na individualitu - řekněme, že půl napůl. Určitě záleží na tom, co zrovna ten který člověk řeší a někdy se lépe vejde do obecných vlivů na sebe samého od hvězd, jindy je zdánlivě úplně mimo.
Popravdě, když jsem si přečetla své znamení do roku 2020, tak bych si přála, abych byla mimo i nadále.

V knize je velmi výrazně otištěna osobnost samotného astrologa, ve stylu psaní i ve stylu podávání informací a v tradiční charakteristice znamení. Zcela jistě jsou tací, kterým to dokonale sedne. A i komu to nesedne tak úplně, si může tuto knihu přečíst nebo prolistovat, protože i když si nepřipadám jako ten, ke kterému by tato kniha přilínala svými charakteristikami, tak čas od času tu je něco velmi podnětného, nejen k obecným popisům znamení, ale určitě i něco k těm vlivům pro každý rok. Počítejte však s jasným, praktickým, nijak "omáčkovým" psaním.


Pečlivě rozepsané jednotlivé roky a posléze i roky pro každé další znamení.


Vhodné, nevhodné dny, rizikové i šťastné.... autor se hodně zaměřuje na negativní aspekty, právě proto, abychom se jim mohli co nejvíce vyhnout či s nimi cíleně pracovat. Je to celkem velká nálož informací a tu a tam se objevuje popostrčení správným směrem, co kde využít a kde naopak nevyčerpávat své energetické zásoby, protože tamtuty cesta nevede. Příjemné čtení střídá nepříjemné... a tak pořád dokola.

Dobré na této knize je, že máte řadu let na to ji zkoumat, jestli sedí právě vám...
A když tedy Antoním Hrbek říká, že ty pravé rozvinuté a volné časy přijdou s rokem 2021, tak mu tedy zkusme věřit. Do té doby to bude dost horská dráha. Pro všechny.

Praktičnost pro ty, kdož se zabývají astrologií
Je to také jedna z mála knih, ve kterých můžete velmi dobře vycházet ze základních grafů pro každý rok, protože tu jsou nakreslené. Kdo si s astrologií rozumí i po praktické stránce, může to brát jako takový malý tahák a vizuální rozložení planet, posléze je také rozepsané. To také v každé knize nenajdete, proto si knihy cením zejména z tohoto důvodu.

Vydala Grada Publishing, www.grada.cz, 2017

Kočičí narozeniny: Yasmínové a třetí

27. března 2017 v 0:36 | Renata |  JEN TAK si mňouknout...
A taky trochu rybičkové.
To už ale předbíhám s rozbaleným dárkem.

Yasmine Shelly Ormaharal slaví třetí narozeniny.
Letos se k nim tedy pořádně vyfikla, do parádně tlustého kožichu. A když říkám, že tlustý kožich, tak tím myslím i pořádnou dávku tlustoprdství pod ním. Prostě dorostla, snad díky ujídání kotěcích granulí a neomylného čumáku na kdekoliv ležící máslo, do kočky tak macaté, že snadno si ji splést s kocourem. S pořádným briťákem.


Ještě lepším dárkem pro ni je ovšem parádní kamarádství, kterého si užívá od Vánoc, ale o tom příště... to si zaslouží vlastní prostor.

Kočičí světelnou hračku, která se ukázala jako velice návyková. Stačí jen zachrastit tím chrastivým řetízkem na ni a VŠECHNY kočky jsou v pozoru.To se neděje ani jde-li o jídlo.


O zábavu je tedy postaráno, ale co se bude servírovat?
Kdyby bylo na Yasmíně, tak je to jasné - máslo!


A to já si ji pořád pamatuju takhle památečně, jako koťátko, které ulovilo slona... je to vůbec stále ona?


27.3.-2.4.2017: Spravedlnost přinese hmatatelné výsledky

26. března 2017 v 9:12 | Renata |  Každotýdenní kalendář
Považovala bych tento týden za jeden z těch, kdy se člověku výrazně uleví. Nebo přitíží, to záleží na tom, jaký Damoklův meč nad ním zrovna visí. V čele stojí Spravedlnost a Soud a punc spravedlivého zacházení dodává i 6 mincí. A protože je celý výklad zakončen také spravedlivým a moudrým Veleknězem, skoro se mi chce říct jen - vyčkejte věcí příštích, tady není třeba žádný komentář.

Podíváme se ale, co je mezi tím vším. Vytáhněme si z toho pro sebe to nejlepší.
Vezmu-li to hned zkraje, tak se na tento týden mohou těšit všichni, kdož dobře zaseli. Ukončení cyklu, odvaha, plné citové naplnění - to všechno je jako svěží jarní zálivka pro nově rostoucí semínka. Dočkáte se, tento týden vyroste ze země první lísteček. Nebo sklidíte rovnou celou úrodu, záleží na tom, v jaké fázi "pěstování" zrovna jste. Tento faktor vnímám z výkladu jako naprosto zásadní a prostupuje všemi těmi jemnými nitkami dalších významů. Doslova překrývá vše. Výsledek celého týdne by měl být o pochopení, o zanechání předchozí fáze za sebou a o moudřejší a povznesenější náladě při vstupu do dalšího týdne.



Jenže pořád platí, víc než kdy jindy - že co kdo zasel, to sklidí.
Je zvláštní, jak se tyto tendence táhnou výkladem už řadu týdnů…

Týden tedy může přát:
- Rozhodnutím, která budou vyžadovat k realizaci kus odvahy, nějaké znalosti, které možná ještě nemáte dobře osvojení nebo si myslíte, že je nemáte ještě dostatečně osvojené. Rada ale zní - jděte do toho, ale pouze v případě, že jste ochotni také za sebou něco nechat - a že cítíte pevné souznění a vizi budoucnosti. Pokud máte vážné pochyby, v tuto dobu to není strach, ale varování intuice.

- Slunce zasvítí také na vaše hlubší plány, ukáže se, kudy vede vaše cesta, oceníte možná to, co máte a jasněji uvidíte směr, kterým chcete v budoucnosti kráčet.

- Kombinace karet Krále mincí, 3 mečů a 6 pohárů s sebou ale pro některé může nést také nostalgické tesknění po minulosti, po lidech a vztazích, které byly rozbité. Základní emocí bude "kladení si to za vinu". Zkuste to probrat analýzou spravedlnosti - je to skutečně tak? A pokud to jde, proč to nezkusit napravit? Nakonec i o tomhle je ten Soud a Spravedlnost.

S


Minulost nám bude šlapat na paty i tento týden, tentokrát však nebude tak mlhavá a podivná, ale naopak - s jasností a intenzitou uvidíte její skutečnou podobu tak, abyste mohli začít znovu. Kdekoliv, jakkoliv. Dobrým spojencem bude laskavá moudrost a živá víra v každodenní život.

Louise L. Hay, Heather Dane: Tajemství dobrého vývaru

25. března 2017 v 7:12 | Renata |  Kuchařky
Louise L. Hay tvrdí, že všechno je o stravě a myšlení. O jejím myšlení toho z knih známe opravdu hodně, ale že její jméno najdu ve spoluautorství i u kuchařky, která se navíc věnuje tak opomíjenému tématu jako je vývar, to jsem nečekala. Co je na vývaru tak zvláštního a jak se o něm dá proboha napsat takhle tlustá kniha? Dá! A zvláštní je úplně celý. Lhostejno, mluvíme-li tu o vývarech z masa, kostí nebo zeleniny.



Shodou náhod jsem vývar potkala i v knize Zdravé střevo, kde ho autor doporučuje na srovnání trávení, jako cenný zdroj živin a rovnováhy do těla, ostatně i naše babičky považovaly dobrý vývar za základ zdraví. Jakýsi energetický multivitamín pro celý organismus.



Louise L. Hay a Heather Dane se dívají na tenhle neuvěřitelně široce využitelný pokrm ještě šířeji. Nejenže v knize pečlivě popisují, k čemu všemu ho můžeme využít, ale shledávají výhody i v tom, že tak vlastně využíváme zbytků, které zůstávají nevyužity, neplýtváme. Využijeme nejen odřezky masa, vykoštěné skelety nebo odkrájené zdravé zbytky zeleniny, zelené listy, natě, koření - těch kombinací je spousta, všechny se je tu dozvíte. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
Víte, že do vývaru můžete dát i kousek citronu?
Že ho můžete využít i do sladkých jídel?
Že třeba slunečnicová semínka, mandle, jahody, třešně podporují tvorbu kolagenu v těle?
A tomuhle jsem přišla na chuť! Dejte si vývar jen tak, horký - místo kávy. Osobně musím říct, že oživující schopnost takového nápoje je neuvěřitelná!
A hlavně, chyby mohou chutnat božsky!
Mimořádně mě potěšilo, jak se u některých receptů (třeba u bezlepkového chleba) obě autorky zasmály tomu, že tohle je recept, který se jim nepovedl, není vzhledný ani praktický, ale prostě chutná božsky. No tak, když se chleba příliš drobí, použijeme ho drobivý! Protože ta chuť. A takový přístup se mi líbí!


...jestli se prolistujete těmi 102 recepty a žádný nebudete chtít okamžitě uvařit,... ale kdepak, to se nestane...

Takže…
"Je nám jasné, že výběr kostí a příprava polévky vám mohou připadat mysteriózní, proto bychom vás rády pozvaly do kuchyně, která nám dává příležitost experimentovat a dát průchod tvořivosti, někdy se nám něco nepovede, jindy slavíme úspěchy. Nejlepší je, když je taková chyba vlastně triumfem a my přijdeme na vlastní báječný recept. Na vývaru z kostí je skvělé, že ho nemůžeme pokazit! V zásadě jenom pomalu vaříte vodu s kostmi. Můžete do ní přidat jablečný ocet, zeleninu a koření, čímž dosáhnete jedinečné chuti a dodáte vývaru to, co tělo potřebuje. Nejdůležitější je to, že to všechno záleží jen na vašem smyslu pro dobrodružství."


Vydala Euromedia, Knižní klub, www.bux.cz , 2017

Claudia Lazar, Monika Cordes: Sladký život, 36x

24. března 2017 v 18:28 | Renata a nakladatelství Synergie |  Kuchařky
Rovnou 36 sladkých hříchů.
Za mně by jich mohlo být třeba sto!

Jednoduché sladkosti na dosah. Výhodou navíc je, že většina z nich je celkem rychlá a lehká. Můžete s nimi uctít návštěvu, vykouzlit sváteční večeři nebo snídani nebo si jen tak zahřešit sami pro sebe. Och, jak já tyhle sladké hříchy miluju. A když se navíc recepty můžete probírat jako kartičkami, tak to je slast dvojnásobná!


Okamžitě si tak můžete udělat několik kupiček na recepty, které musíte udělat okamžitě, které potom, které pak a které… No však to znáte. A opět je na nich úžasné to, že je můžete obměňovat podle toho, co zrovna máte doma nebo na co máte chuť. Takové hebounké lívance v sobě skrývají nespočetné množství variant.



Jo jo jo - vidíte ho???? Variace na tvarohové koláče s tou kyselou slaďounkou želatinou! Jakýkoliv!!!

Jak nádherně je tu pojatý celý rok. Autorky vsadily na naše přirozené chutě. S jarem toužíme po svěžesti čerstvého jídla, a tak nabízí jídla z mařinky vonné nebo rebarbory a z prvních jedlých květů pampelišek, sedmikrásek a violek. Léto pak doslova hýří šťavnatostí bobulového ovoce, peckovinách. Podzim přináší jádroviny a chuť na teplé, za sebe říkám, třeba i skořicové pokrmy. Takové švestky a skořice! No a v zimě se recepty stávají více vanilkové, více kořeněné a čokoládové s jemnou vůní citrusového ovoce. Zní to skoro jako kdyby to byl soubor extrémně zdravý, na ovoci založených sladkostí a nebudete daleko od pravdy.



Stačí kartičku otočit a máte recept malý, jasný, skladný, prostě tak akorát do kuchyně!

Množství cukru je tu sníženo na minimum, používá se tu kokosový cukr, hnědý cukr s karamelovou vůní a tím hřebem opravdu zůstává ovoce a sladké vůně koření, které dodávají tělu minerální látky, vitamíny, vlákninu - takže opravdu lze říci, že se bude mlsat zdravě!

Anotace:
Dopřejte si krátkou pauzu od každodenního shonu a oslaďte si život! 36 báječných sladkých receptů, které najdete v tomto balíčku. Jsou nejenom hříšně dobré, ale i zdravé. Je známé, že přemíra cukru lidskému tělu škodí. Tyto recepty jsou však sestavené s ohledem na rovnováhu, a tak můžete mlsat, aniž byste škodili svému zdraví. Mezi recepty najdete například sladké cuketové muffiny, borůvkovo-mandlové pusinky nebo sorbet z vodního melounu.


Vydala Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

Dr. Richard Wiseman: Faktor štěstí

22. března 2017 v 0:23 | Renata |  Knihy pro dospělé
Čtyři jednoduché principy, psychologické mechanismy, které změní váš život.
A tak si je hned řekněme:
1. Maximalizujte své šťastné náhody
2. Naslouchejte svým instinktům
3. Očekávejte štěstí
4. Změňte svou smůlu ve štěstí


Tolik v kostce, o tomhle všem kniha je. O otevřenosti, se kterou máme přistupovat k životu, a snažit se neustále zkoušet a nevzdávat to. Za každým úspěchem je vždycky i velká dávka neúspěchů. "Já nikdy nic nevyhraju, když si vsadím nebo se zúčastním nějaké soutěže." Ale vsadíte si vůbec? Většinou toto říkají lidé, kteří nesází. Naopak ten, kdo je šťastlivec, maximalizuje své štěstí v desítkách možností nebo různých soutěží. Je to o naladění a chování, které maximalizuje přítomnost šťastných náhod.

Zajímavou věc tu autor také uvádí, že největší šťastné události vychází z nějakých smolných událostí. K tomu pak v závěrečné kapitole věnuje velkou část knihy, kde ukazuje i na příkladech smolařů, jak ti se neustál hnípají ve své smůle a tím se z ní nikdy nevyhrabou. Je důležité tedy umět uzavírat životní zkušenosti, brát si z nich poučení, oprášit kolena a jít dál.

Nesmírně zajímavou kapitolou jsou potom pojednání o INTUICI.
Jak poznat intuici a jak strach? Na mnoha příkladech uvádí různé příležitosti a různé pocity, ale obecně si z nich lze vzít to, že nějaký pocit z něčeho máme všichni. Ale potom ho překryje množství jiných pocitů, vlivů okolí a rozumových názorů. Či emocí. Ale podle Dr. Richarda Wisemana platí, že pokud něco dělám špatně, vím to. Cítím, vidím především pak to, že PODVÁDÍM SAMA SEBE. A tady se dělí lidé na dvě skupiny.
Šťastlivci TO poslechnou. Přiznají si, že si něčím někde jen mazají med kolem pusy.
Smolaři pokračují v klamání a obelhávání sebe samých. Navíc to je celkem lákavé, protože už cítí, že to je zase přímá cesta k pohodlnému pocitu, že "já jsem přece smolař".

Výborná kniha pro základní uvědomění
Neříkám, že tato kniha je univerzálním návodem, ale to, co tu autor píše, je výsledkem jeho mnohaletého výzkumu a statistik. Mnoho z toho je určitě velmi dobře platných a patří to mezi informace, které je dobré vědět. Nějaké zákonitosti a rozdíly mezi šťastnými a smolaři určitě existují. Přesto jsem si nakonec z knihy odnesla pocit, a autor ho potvrzuje, že to je ne návod, že to je něco, co obecně platí, ale neplatí to pro každého. Na druhou stranu minimálně vám to zlepší nahlížení na svět a především na sebe samého. A motivuje to třeba jen zkusit jinak.

Protože právě ZKUSIT TO JINAK je jedním z úspěšných metod šťastlivců.


Vydalo nakladatelství Dobrovsky, 2017

Klass Koolman: 36x Chia semínka

21. března 2017 v 2:51 | Renata a nakladatelství Synergie |  Kuchařky
Patří mezi superpotraviny. Stačí jich málo a dostanete z nich do těla obrovskou nálož aktivních látek. Chia semínka. Přehledné kartičky nabízí široký základ a slušnou představu k čemu všemu je můžete použít. Rozhodně netřeba podceňovat malý formát, neboť obsah je široký.
A inspirující!


S chia semínky se dá udělat polévka, pizza i chléb. Nejluxusněji ovšem chutnají ve všech těch salátech, nápojích a raw receptech. A upřímně řečeno, úplně nejlépe chutnají jen tak. Je to jedna z těch chutí podobná naklíčené pšenici, jarní svěžesti, svěžímu srdíčku salátu, ale v několikanásobné koncentraci!

Chia semínka i ve vařené kuchyni!
Ano, i tohle autor nepomněl. Používá chia semínka i ve vařené kuchyni, i když tam se přidávají většinou až na konci přípravy jídla. Nemají totiž ráda příliš dlouhou tepelnou úpravu, či spíše se tak v nich ničí většina těch zdraví prospěšných látek. Přesto je lze i tady využít jako vhodnou náhradu vajíček, pojidel, například do masových kuliček a nebála bych se je použít i do sekané. Když už - tak už. Tam se sice nevyhneme delší tepelné úpravě, ale je to chuťová obměna a kdo se chce vyhnout jiným pojivům, je to skvělá možnost.



36 receptů, které inspirují….
Jak se mi tak fantazie rozběhla od masových kuliček k sekané, rozběhne se zcela jistě i vám. Jsou to recepty základní, ale i tak vybrané fantasticky tak, že vás doslova namlsají k vlastnímu vymýšlení. A ještě si s chia semínky užijete velkou kupu zábavy.

Třeba víte, že se dají použít do nápojů?
Vypadá to trošku jako bubble tea, ale gelové kuličky jsou prostě menší, vypadají asi jako dafnie. Takže nápad držet se receptu a mít svůj první pokus s chia semínky "čirý nápoj", hodně připomínal bláznivý pokus pít vodu s dafniemi: tedy myslím si, že kdybych ji pila, tak bych si připadala tak nějak stejně.
Ale chuťově paráda - taková perlivá voda s nabobtnalými chia semínky a pořádnou dávkou citronové šťávy - to je perfektní osvěžení!


Anebo si s chia semínky udělat fofrovou ovocnou pomazánku, která je živá (patří do raw jídel) a přitom připomíná obyčejný zavařený džem!
A tak souhlasím s tím, že tyto kartičky jsou pefektní malý dárek pro někoho, kdo rád vaří, kdo rád experimentuje a drží se rád zdravého životního stylu: nemůžete šlápnout vedle….


Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2017, www.synergiepublishing.com

V brzkých dnech si z těchto kartiček něco uvaříme... a protože už je tu JARO, šup sem i s nějakou soutěží o tyhlety kartičky. Máte se nač těšit!
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.