TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Louise L. Hay, Heather Dane: Tajemství dobrého vývaru

25. března 2017 v 7:12 | Renata |  Kuchařky
Louise L. Hay tvrdí, že všechno je o stravě a myšlení. O jejím myšlení toho z knih známe opravdu hodně, ale že její jméno najdu ve spoluautorství i u kuchařky, která se navíc věnuje tak opomíjenému tématu jako je vývar, to jsem nečekala. Co je na vývaru tak zvláštního a jak se o něm dá proboha napsat takhle tlustá kniha? Dá! A zvláštní je úplně celý. Lhostejno, mluvíme-li tu o vývarech z masa, kostí nebo zeleniny.



Shodou náhod jsem vývar potkala i v knize Zdravé střevo, kde ho autor doporučuje na srovnání trávení, jako cenný zdroj živin a rovnováhy do těla, ostatně i naše babičky považovaly dobrý vývar za základ zdraví. Jakýsi energetický multivitamín pro celý organismus.



Louise L. Hay a Heather Dane se dívají na tenhle neuvěřitelně široce využitelný pokrm ještě šířeji. Nejenže v knize pečlivě popisují, k čemu všemu ho můžeme využít, ale shledávají výhody i v tom, že tak vlastně využíváme zbytků, které zůstávají nevyužity, neplýtváme. Využijeme nejen odřezky masa, vykoštěné skelety nebo odkrájené zdravé zbytky zeleniny, zelené listy, natě, koření - těch kombinací je spousta, všechny se je tu dozvíte. Čím méně odpadu, tím lépe pro váš rozpočet i planetu.
Víte, že do vývaru můžete dát i kousek citronu?
Že ho můžete využít i do sladkých jídel?
Že třeba slunečnicová semínka, mandle, jahody, třešně podporují tvorbu kolagenu v těle?
A tomuhle jsem přišla na chuť! Dejte si vývar jen tak, horký - místo kávy. Osobně musím říct, že oživující schopnost takového nápoje je neuvěřitelná!
A hlavně, chyby mohou chutnat božsky!
Mimořádně mě potěšilo, jak se u některých receptů (třeba u bezlepkového chleba) obě autorky zasmály tomu, že tohle je recept, který se jim nepovedl, není vzhledný ani praktický, ale prostě chutná božsky. No tak, když se chleba příliš drobí, použijeme ho drobivý! Protože ta chuť. A takový přístup se mi líbí!


...jestli se prolistujete těmi 102 recepty a žádný nebudete chtít okamžitě uvařit,... ale kdepak, to se nestane...

Takže…
"Je nám jasné, že výběr kostí a příprava polévky vám mohou připadat mysteriózní, proto bychom vás rády pozvaly do kuchyně, která nám dává příležitost experimentovat a dát průchod tvořivosti, někdy se nám něco nepovede, jindy slavíme úspěchy. Nejlepší je, když je taková chyba vlastně triumfem a my přijdeme na vlastní báječný recept. Na vývaru z kostí je skvělé, že ho nemůžeme pokazit! V zásadě jenom pomalu vaříte vodu s kostmi. Můžete do ní přidat jablečný ocet, zeleninu a koření, čímž dosáhnete jedinečné chuti a dodáte vývaru to, co tělo potřebuje. Nejdůležitější je to, že to všechno záleží jen na vašem smyslu pro dobrodružství."


Vydala Euromedia, Knižní klub, www.bux.cz , 2017
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.