TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Dortík z rebarbory, tvarohu a sušenek ze Sladkého života

10. května 2017 v 1:42 | Renata |  Sladké mlsání
Nedá se nepodělit o recept, který jsem vyzkoušela z kartiček Sladký život.

Kartičkové kuchařky jsem vychvalovala do té doby, než mě postihl den BLBEC. Fajn, člověk sice s sebou v kuchyni nemá nějakou strašnou bichli, ale neuvěřili byste, kolikrát se mi ta malá zatracená kartička během vaření ZTRATILA!!!!!!!! A na jakých strašných místech se objevila!
Měla kliku, protože už měla našlápnuto objevit se i mezi rohlíky v pytlíku!


Jemný rebarborový dort
Na 1 rozevírací formu (průměr 28 cm) potřebujeme:
220 g sušenek (kořeněných skořicí, kardamomem a hřebíčkem)
100 g másla
150 ml vody
2 sáčky čiré dortové polevy (použila jsem agar agar)
400 g čerstvého sýra (použila jsem tvaroh)
200 g jogurtu
250 ml + 3 lžíce rebarborové šťávy

Sušenky rozdrolíme v mrazícím sáčku. Stranou dáme 1 lžíci. Rozpustíme máslo. Smícháme ho s drobky. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Drobkové těsto namačkáme do formy.
Smícháme čerstvý sýr a jogurt. V hrnci přivedeme k varu 150 ml vody. Jeden sáček dortové polevy smícháme se 3 lžícemi studené rebarborové šťávy, vlijeme do vody a přivedeme k varu. Pak vmícháme do směsi s čerstvým čerstvým sýrem. Tu rovnoměrně rozetřeme na dortový korpus. Dáme na 3 hodiny do chladničky.
Rebarborovou šťávu zahřejeme v hrnci. Přidáme druhý sáček dortové polevy rozmíchané v troše rebarborové šťávy a přivedeme k varu. Necháme zchladnout a nalijeme na dort. Polevu necháme ztuhnout. Před podáváním ozdobíme lžící sušenkových drobků.

Co je dobré vědět? Dort bude šťavnatější, když korpus poklademe kousky povařené rebarbory a teprve na ně dáme sýrovo-jogurtovou směs. Zajímavé jsou i další kombinace různých druhů sušenek a ovoce: například celozrnné sušenky s tmavými vinným hrozny.

Toliko prosím originální recept.

Trošku jsem ho však upravila.


Zásadní úpravy:
- místo čerstvého sýra jsem použila tvaroh
- místo želatiny agar agar. Je opravdu jemnější a bez pachutí...
- želé navrch jsem přibarvila sirupem z granátových jablíček a nechala v něm rozvařené kousky rebarbory
- sušenky jsem použila karamelové, příště je lépe je nikoliv jen roztlouct, ale rovnou rozmixovat na prach a spojit klidně i větším množstvím másla.

Ovšem jinak - tenhle typ moučníků je silně návykový!!! To jako bacha!
Tak šup šup, jestli máte nějaké tipy, jak tyhle tvarohovoželatinové dobroty vylepšit, sem s nimi.
Jaké milujete kombinace?
Fakt vede mandarinková????

Ještě jsem neochutnala s hroznovým vínem, stojí to za pokus?

Inspirace Sladký život (Synergie, 2017)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 januška januška | 10. května 2017 v 9:25 | Reagovat

Mňam, ten musí být! Miluju rebarboru :-)

2 Ivuše Ivuše | 10. května 2017 v 20:04 | Reagovat

Co takhle kiwi nebo miluji pěkně uzrálé meruňky či broskve.Prosím jak se jmenují ty sušenky já by jsem domů určitě donesla něco úplně jiného.

3 Ivuše Ivuše | 14. května 2017 v 19:19 | Reagovat

Hlásím odzkoušeno a je to tedy ňamka.Dělala jsem ho z mandarinek,rebarboru jsem nedostihla.Je to pecka jen jednu chybu ten dort má,že je dříve spapkaný než trvá jeho výroba a není velký jako kolo od traktoru :-)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.