TAROTOVÁ KNIHA - ve dvou verzích - bez karet jako Svět tarotu a s kartami jako Základní tarot.

Petra Davidová: Kitchen & the City

3. července 2017 v 0:59 | Renata, Grada |  Kuchařky
Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve věku, kdy vám děti odejdou z domova - a tedy máte na vaření, především však na to, které máte sama ráda, horu času. Je o tom, jak procestovat svět od Asie zpátky do Čech, a o umění vytvořit kuchařku takovou, kde si recept na krevetu na pomelovém plátku může v klidu sedět vedle klasické české kopračky. Kde jednu bábovku ovoníte levandulí a do další dáte červenou řepu, načež vám vznikne něco ve stylu klasických rudosametových hebkých dezertů. Kde si lívance hoví vedle makronek a nikoho to nepohorší. Naopak.


S touto kuchařkou jsem získala pocit, že lidstvo jako takové může snadno spojovat láska k jídlu, je-li opravdu čistá, vášnivá a vychází-li z kvalitních surovin. Že je lepší jedna miska s něčím malým, ale neskutečně dobrým než vatový rohlík s napodobeninou pomazánky. Že jsem ráda, že takovéto kuchařky vznikají, protože odklánějí čtenáře od toho vleklého "za malý peníz hodně muziky", přičemž tu muziku si pak nosíme ve formě kil navíc a platíme za ni u lékaře nemalý peníz.


A že je pěstován ten cit k surovinám, které se v rukou hřejí ještě nezpracované, ale v hlavě je ještě větší horko z toho, jak vymýšlíte, co s nimi uděláte. Jak se člověk těší na dobrou omáčku, dobrou polévku. Dokáže to zpříjemnit půl dne! Oč lepší je něco takového než rychlé zhltnutí kdovíjakého jídla! A když si pak doma troufnete udělat i opravdovou asijskou rychlou polévku, tak o dobrodružství v kuchyni nebude nouze.


Ostatně ve mně tato kniha zažehla hned několik věru hříšných chutí:
- Okusit telecí svíčkovou
- Nebát se a zkusit poprvé syrového tuňáka ve formě tataráku
- Konečně ochutnat kombinaci kozího sýra a melounu!
- Víckrát si do jídelníčku zařadit místo bramborové kaše hráškové pyré!
- Vyhrát si s kuřecími křídly a různými marinádami
- Odvážit se zkusit domácí makronky!


No a mohla bych pokračovat. Je to čtivo velmi inspirativní, ve kterém máte hladivý pocit pohody, odvahy, chutí a vůní a stálý pocit, že s vámi je autorka, žena, která k vaření našla tu správnou cestu. A že byste ji chtěli mít doma za zády, až… no třeba až zkusíte poprvé ty makronky. Věřím, že by mi povyprávěla mnohem víc, než jen jak to chodí v makronkovém ráji, ale že společných témat bychom měli přehršel!
Ukázka, kterak autorka uvádí levandulovou bábovku:

"Recept na tuto skvělou bábovku, který je původem od šéfkuchaře Pierra Hermého, jsem objevila na profillu své instagramové kamarádky Míšy. Původně se tedy jednalo o velikonočního beránka s citronovou kůrou, tu jsem ale kvůli nepříliš velkému nadšení své rodiny zaměnila za extrakt z levandule, a protože mi přijde morbidní porcovat beránka, zvolila jsem elegantní bábovkovou formu. Výsledek byl fantastický! Díky Míšo! Díky Pierre!"


Vydalo nakladatelství Grada Publishing, 2017, www.grada.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 4. července 2017 v 10:43 | Reagovat

Škoda, že těch kuchařek už mám hafo.....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.