LETNÍ SPECIÁLY: Letos bude Něčím zcela nové léto.....
TAROTSKOPY NA ČERVENEC A SRPEN.
Osobní výklady už zase frčí, tak směle objednávejte!

David Frej: Stravou proti zánětu

8. března 2018 v 11:49 | Renata a nakladatelství Eminent |  Knihy pro dospělé
A má pravdu tenhle pán!

S knížkami Davida Freje se už nesetkáváme poprvé. Že je zánět zabiják, už víme, navíc tak skrytý, že si ho často akutně neuvědomujeme a únavu, depresi nebo cukrovku, obezitu nebo problémy s lymfou a otoky, s takovým problémem nespojujeme.

Autor ale nepovažuje stravu za všespasitelnou, třeba zánět způsobovaný chronickou nemocí jiného původu, což se někdy děje u boreliózy například, stravou nevyléčíte, to vyžaduje i jinou léčbu. Ale v každém případě tělu nesmírně ulevíte už jen tím, že ho přestanete zatěžovat tím, co obecně chronický zánět v těle provokuje.

A to je stres, nevhodné jídlo a třeba i znečištěné prostředí, ve kterém žijeme.


A tohle je kniha, která nabízí praktické řešení. Je to z větší části kuchařka, návod, jak si vytvořit jídelníček, jak se zamýšlet nad jídlem a těch 135 receptů, které autor nabízí, jsou z kategorie těch, které vás uchvátí jednoduchostí, šťavnatostí a chutností. Jednoduchým nápadem, použitými surovinami, které máme kolem sebe. Zelenina, ovoce, koření, sýry, ořechy, maso…

Jen se přiznejte, kolikrát si takhle v záchvatu něčeho zdravého koupíte něco - a pak se z různých důvodů neodvážíte, nebo prostě se nedostanete k tomu, si toto jídlo připravit. Mě se tohle stalo s quionou.

Takže šance to všechno napravit.
A taky si ugrilovat řepu nebo udělat čočkové karbanátky, cukety využít i na guláš a zamlsat si třeba na pečených višních.


Tabulky a jídelníčky, důležité informace přehledné
Všechno je tady přehledné, většinou graficky zpracované, takže snadno dohledatelné. Obrázky barevné a krásné, máte chuť mlsat i samotnou knihu.
A mlsat i jinak než je dáno tím, co jsme se naučili. Co třeba VÁPNÍK? Máte ještě pořád pocit, že mléko je jeho největším zdrojem? Jenže tady nám autor nabízí celý seznam potravin, které ho předčí: Sezamová semínka, špenát, kapusta, šrucha, kelp, tahini, zelí, brokolikce, sardinky, para ořechy, rebarbora, celer, lněná semínka, papája, pomeranč, mandle, melasa a sojové výrobky.



Zamilovala jsem se do jídelníčků: Víte, když tápete, co zrovna k jídlu, hodí se takové ponouknutí víc než co jiného.


Tak co třeba v sobotu ke sváče?
Miska ořechů, nebo miska černých oliv?
A v neděli k obědu?
Biftek se špenátem, nebo krůtí steak na grilu s čerstvým rozmarýnem a dýňové hranolky.

O autorovi:
MUDr. David Frej je lékař, internista, studoval holistickou a funkční medicínu v Mexiku, Rakousku i Indii. Své poznatky využívá v praxi s klienty, zaměřuje se na léčbu zánětu a s ním souvisejících civilizačních chorob, problémů s výživou, biologickými rytmy, detoxikací organismu. Věnuje se ozdravným pobytům, přednáškám a seminářům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace a je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz


A hned jak se dokončí soutěž o Hygge pohodu... (zúčastněte se - ještě máte týden času!), tak se rozběhne příští týden soutěž o tři kousky z těchto namlsaných knížeček od Davida Freje. Mňam.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Články je možné po domluvě s redakcí používat ozdrojované i jinde. Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou z redakčního archívu nebo z fotobanky Pixabay či Pinterest.

Chcete tu publikovat článek nebo si ho chcete půjčit? KLIDNĚ: pište na rpetrickova@centrum.cz (pro výklady používejte email modracesta@seznam.cz)
Moje profesní stránky: www.petrickova.cz A chcete-li ode mě profi články jen pro sebe, upravit text, udělat redakční práce, ozvěte se také.